Khamis, 5 Februari 2009

Soal Jawab Gerakan Mansuhkan PPSMI (GMP)

Oleh Suhaizan Kayat, 5 Februari 2009

1. Mengapa menggunakan kaedah demonstrasi ?

Ada sebahagian berpendapat bahawa demonstrasi bukan jalan penyelesaiannya untuk mengatasi masalah PPSMI. Saluran yang sah perlu untuk menyelesaikan masalah.

Jawapan
Sepanjang tempoh enam tahun PPSMI dilaksanakan terdapat banyak kajian, pandangan, bantahan, persidangan dan lain-lain lagi usaha yang dianggap melalui saluran yang sah telah dibuat oleh pelbagai pihak termasuk pensyarah, pejuang bahasa, guru, parti politik, NGO dan lain-lain. Malangnya segala bantahan secara saluran sah ini tidak dilayan oleh kerajaan. Malah kerajaan berbangga dengan keputusan peperiksaan pelajar yang terdedah kepada manipulasi itu.

Jalan terakhir untuk mendesak kerajaan adalah melalui demonstrasi. Kita tidak perlu takut dengan demonstrasi. Demonstrasi Bersih pada tahun 2007 telah menyebabkan pihak kerajaan bersikap kendur menekan SPR. Akhirnya Pakatan Rakyat menang besar selepas itu. Itulah bukti kejayaan demonstrasi. Demonstrasi bukan mahu merusuh tetapi mahu menunjukkan kepada pihak kerajaan betapa dasar PPSMI tidak disokong oleh rakyat. Jika kerajaan berasa benar maka kerajaan boleh membuat satu demonstrasi balas terhadap sokongannya terhadap PPSMI.

2. Menggadai Masa Depan Anak Bangsa

Ada yang berpandangan bahawa mengubah PPSMI kepada dasar asal akan menggadai masa depan anak bangsa.

Jawapan
PPSMI adalah dasar yang salah di sisi Perlembagaan Malaysia, Akta Pendidikan, kajian-kajian dan kehendak rakyat terbanyak. Tempoh masa enam tahun sudah cukup merugikan mereka. Jika diteruskan maka yang rugi adalah anak bangsa kita juga.

3. Bahasa Inggeris adalah Bahasa Penting

Ada pandangan mengatakan bahasa Inggeris adalah bahasa yang penting untuk maju di dunia ini. Mengapa perlu ditentang?

Jawapan
Bahasa Inggeris memang penting. Tetapi PPSMI bukan caranya mengajar sains dan matematik untuk memandaikan pelajar dalam bahasa Inggeris. Caranya terbaik adalah dengan memperkasa pembelajaran bahasa Inggeris itu sendiri. Latih guru-guru, memberi minat kepada pelajar, tingkatkan bahan-bahan pengajaran dan lain-lain lagi.

4. Sikap Orang Melayu yang Hidup dalam Zon Selesa

Ada yang menyatakan bahawa inilah sikap sebenar orang melayu yang tidak mahu berubah dan suka hidup dalam zon selesa.

Jawapan
Ini bukan mahu kembali kepada zon selesa tetapi zon hasil daripada dasar PPSMI ini akan merugikan anak bangsa pada masa akan datang. Zon PPSMI adalah zon neraka bagi pelajar-pelajar luar bandar.

5. Pelajar Tiada Masalah dengan Bahasa Inggeris

Ada yang berpandangan bahawa pelajar tiada masalah dalam bahasa Inggeris. Mengapa perlu ditentang?

Jawapan
Mereka yang tiada masalah dalam bahasa Inggeris adalah anak-anak yang pintar dan kebanyakan mereka yang ibu bapanya boleh bertutur dan faham dalam bahasa Inggeris. Anak-anak pintar ini tidak boleh dijadikan rujukkan kes untuk semua pelajar. Sebabnya adalah mereka tiada masalah belajar walaupun diajar menggunakan bahasa Jerman pun mereka boleh ikut.

Komposisi mereka adalah 10 % sahaja daripada keseluruhan pelajar. Bagaimana mereka yang 90% lagi yang kebanyakan mereka tinggal di luar bandar. Bagaimana masa depan mereka. Adakah kita mahu memperjuangkan 10% pelajar dengan meninggalkan 90% yang lain?

6. Mereka yang Menentang PPSMI adalah Mereka yang Tidak Fasih Menggunakan Bahasa Inggeris

Ada yang menyatakan adalah mereka yang menentang PPSMI adalah mereka yang tidak fasih dalam Bahasa Inggeris.

Jawapan
Dato’ Hassan Ahmad Pengerusi GMP, Prof Shahril Md Zain dan Prof Dr Abdullah Hassan sebagai simbol perjuangan mansuh PPSMI. Siapakah yang ragu keupayaan mereka dalam bahasa Inggeris? Sepanjang saya bergaul dengan Dato’ Dr. Hassan Ahmad beliau merupakan seorang penyemak bahasa Inggeris bagi tulisan-tulisan sarjana melayu dalam bahasa Inggeris.

7. Keputusan PMR dan UPSR Adalah baik. Mengapa Ditentang?

Ada yang menyatakan keputusan peperiksaan PMR dan UPSR setiap tahun baik. Mengapakah ditentang?

Jawapan
Bolehkah kita percaya dengan kementerian yang mana dia yang buat dasar dan dia juga yang menilai. Jika benar-benar mereka telus sila maklumkan kepada rakyat berapa markah lulus bagi setiap mata pelajaran. Ada pensyarah universiti menyatakan markah lulus adalah 15%. Apa nak jadi dengan masa depan pelajar kita jika markah lulus serendah itu. Mereka cemerlang di sekolah tetapi bakal gagal di universiti. Hancur anak-anak bangsa kita.

Bersambung.......Maaf : Akibat kekurangan masa saya tidak sempat membuat semakan ejaan dalam tulisan di atas.

Tiada ulasan: